Reklama

Reklama

Menu na tradycyjną Wielkanoc: co podać na świąteczny stół?

Kiełbasa biała w cieście

Składniki

  • 8 białych kiełbasek JBB
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cebule
  • majeranek
  • 1 jajko
  • masło do podsmażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru

Składniki - sos

  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania

Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza do momentu zbrązowienia, około 25 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnuszku na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje