Reklama

Modne kawy, które zrobisz w domu

Najlepszą kawę wypijesz tylko w drogiej, renomowanej kawiarni? Nie do końca. Od kilku lat na rynku pojawiają się ekspresy do użytku domowego, których wykonanie w niczym nie ustępuje profesjonalnym urządzeniom. Łatwo także zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna, a nawet odbyć kurs baristyczny. Wystarczy, że wiesz, jakich ekspresów i ziaren szukać, a w swojej własnej kuchni przyrządzić kawę na światowym poziomie. Nim kupisz nowy ekspres i zaczniesz raczyć najbliższych filiżanką „napoju bogów”, zobacz, który wybrać i które rodzaje kaw są popularne w tym sezonie.

Sezonowe trendy dotyczą nie tylko ubrań i fryzur. "Mody" pojawiają się także w gastronomii i w świecie baristów. Wiecie, jakie smaki kaw królują ostatnio w Polsce? Jeśli nie, to koniecznie poczytajcie, co zdradza ekspert.

Reklama

Jakie kawowe trendy zawitały ostatnio do Polski?

Marcin Kozicki, barista, Head Trainer Warsaw School of Coffee: Jednym z kilku trendów, które niedawno zadomowiły się nad Wisłą, jest kawa przygotowywana na zimno, czyli tzw. "Cold Brew". Najczęściej pije się ją w formie czarnej kawy, bez dodatków. Na bazie "Cold Brew" powstała "Nitro Coffee", czyli kawa przygotowana na zimno, ale dodatkowo nasycona azotem, dzięki czemu nabiera kremowej tekstury. 

Poza tym, w wielu kawiarniach pojawia się coś, co można nazwać kolorowym Latte, czyli mleko wymieszane z barwnikami spożywczymi, które mają uatrakcyjnić wygląd kawy, najczęściej bez zmiany smaku. 

Oprócz tego prężnie rozwija się trend picia kaw bez dodatków, także tych przygotowywanych metodami przelewowymi. Bierze się to głównie stąd, że co chwila pojawiają się informację, że wypicie około 4 filiżanek dobrej jakościowo kawy dziennie, znacząco wpływa na poprawę zdrowia.

Warto też wspomnieć, że Polacy coraz częściej decydują się na zakup kawy w ziarnach, bo wiedzą, że gdy sami ją mielą mogą wydobyć pełnię ich smaku. Jest to pewnie spowodowane także popularyzacją automatycznych ekspresów do użytku domowego.

Jakie kawy najbardziej lubią Polacy?

Zdecydowana większość Polakow pije nadal kawy mleczne, a najpopularniejsze z nich to: Latte Macchiato, Cappuccino, Cafè au lait, Caffè Latte. Można zauważyć jednak, że w tej, do niedawna nierównej walce kaw czarnych i tych z dodatkami, udział tych pierwszych znacznie się zwiększa i w najbliższych latach może się nawet zrównać z kawami mlecznym.

 Wymieniłeś uwielbiane przez Polaków gatunki kaw. Możesz powiedzieć o nich coś więcej?

Latte macchiato to w zasadzie dużą ilość spienionego mleka z niewielką ilością espresso. W tej kawie ma dominować słodycz mleka, a kawa ma tylko nadać delikatną nutę goryczy. W Polsce przyjęło się, że jest to kawa podawana w szklance, aby móc zaobserwować tworzące się warstwy mleka i kawy. 

Caffe Latte powstaje najczęściej przez odwrócenie kolejności przygotowania Latte Macchiato, czyli najpierw przygotowane jest espresso i dopiero później dolewane spełnione mleko. Dzięki temu uzyskuje się trochę inny balans smaku - wyraźniejszy smak kawy, ale nadal z dużą ilością mlecznej słodyczy.

Café au lait to nic innego, jak przedłużone espresso z dodatkiem mleka. W przeciwieństwie do Cafe Latte, tu dominować ma smak kawy, a mleko ma go jedynie złagodzić. To dobry wybór dla tych osób, które nie przepadają za goryczą i gęstością espresso.

Wymienione kawy można próbować robić w domu, czy to zadanie "tylko dla orłów", którzy pracują na profesjonalnym sprzęcie w kawiarni?

 Jak wspomniałem wcześniej, Polacy coraz chętniej kupują automatyczne ekspresy do użytku domowego, żeby móc cieszyć się różnorodnością kaw w swoim zaciszu. Obecne na rynku urządzenia są na tyle zaawansowane, że bez problemu, za pomocą jednego przycisku, każdy szybko i przyjemnie może przygotować swoją ulubioną kawę i napić się jej ze swojego prywatnego, ukochanego kubka. Domowe ekspresy mają szeroki wachlarz możliwości "zamknięty" pod jednym przyciskiem. Pod takim "guzikiem" kryje się na przykład opcja spersonalizowanej kawy - nowy ekspres Saeco Xelsis umożliwia dostosowanie aż 7 parametrów napoju (wśród niech jest temperatura, moc oraz smak kawy, objętość mlecznej pianki, a nawet kolejność dozowania kawy i mleka!).

Czy mając jeden ekspres możemy przygotować kawę, która posmakuje osobom mającym różne kawowe gusta?

Każdy pije trochę inna kawę, dlatego przydatną funkcją jest możliwość stworzenia oryginalnej receptury na udaną kawę i zapisać w ustawieniach. W ekspresie, o którym wspominałem wcześniej, raz ustawiamy parametry kawy np. wybieramy jej moc, odpowiednie proporcje kawy i mleka czy kolejność ich dozowania, klikamy zapisz i gotowe! Nasza ulubiona kawa już zawsze będzie dostępna. Ekspres zapamiętuje do 8 profili użytkowników, na których każdy z domowników może przechowywać spersonalizowane przepisy kawowe. A jeśli będziemy mieć gości i kawa musi być przygotowana jeszcze szybciej z pewnością przyda się funkcja LatteDuo, która pozwala przygotować 2 kawy mleczne lub czarne jednocześnie.

 Na co zwrócić uwagę kupując ekspres?

Najważniejsze, to dobrać ekspres do swoich wymagań. Najlepiej, jeśli jego opcje pozwalają na przygotowanie różnych rodzajów kaw. Bardzo ważna jest także możliwość zmiany ustawień i spersonalizowanie swojej kawy. Jeszcze lepiej, jeśli po ustawieniu interesującej nas kawy, możemy ją szybko przygotować za jednym dotknięciem ekranu lub przycisku. Warto zwrócić uwagę także na to, czy ekspres oferuje system spieniania mleka i czy jest on łatwy do czyszczenia - tu najwygodniejsza jest karafka do spieniania mleka lub automatyczny spieniacz do mleka - cappuccinatore, wyposażony w funkcję szybkiego czyszczenia parą wodną.

Ważne jest, by ekspres posiadał młynek, żeby nasze kawy były parzone ze świeżo zmielonych ziaren - wtedy ich smak, aromat i jakość będą najlepsze. Co do młynka, warto zwrócić uwagę, czy jego żarna wykonane są z ceramiki. Ceramika jest bardziej odporna na ścieranie niż metal, co powoduje, że możemy cieszyć się idealnie zmieloną kawą przez długie lata.

Czystość układu zaparzającego też jest istotna dla smaku kawy, dlatego zwrócimy uwagę na to, czy blok zaparzający można łatwo wyjąć z ekspresu oraz szybko wyczyścić.

Wiemy już, jaką kawę lubią Polacy i jak wybrać idealny ekspres. Zdradzisz jeszcze przepis na świąteczną kawę, którą można przyrządzić w domu?  

Migdałowa Mokka

Składniki:

espresso

syrop migdałowy (10ml)

sos czekoladowy (10ml) lub ½ tabliczki czekolady

mleko

bita śmietana

płatki migdałowe do dekoracji

Do przygotowania tej pysznej kawy potrzebujesz świeżo zaparzonego espresso. Jego niepowtarzalny smak podkreśli dodany syrop migdałowy i sos czekoladowy lub, jeśli nie masz sosu czekoladowego, możesz po prostu rozpuścić ok. ½ tabliczki czekolady.

Najpierw do wysokiej i przezroczystej szklanki (w ten sposób nacieszysz się też oko) wlej sos czekoladowy i syrop migdałowy. Następnie dodaj spienione w osobnym naczyniu mleko i wlej espresso. Całość udekoruj bita śmietaną oraz pokruszonymi migdałami lub płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje