Reklama

Reklama

Modne kiszonki

Kolorowy miks warzyw

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 6 słoików

Składniki

  • 1 kg marchwi
  • po 1/2 kg papryki, czerwonej cebuli i cukinii
  • główka czosnku
  • ostra zielona papryczka
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 4 łyżki gorczycy
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3-4 łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obierz, pokrój w dużą kostkę lub w grubsze plasterki. Paprykę (mogą być różne kolory) umyj, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki.

Reklama

2. Obierz i pokrój w pióra  czerwoną cebulę. Umytą cukinię pozbaw końcówek, pokrój w plasterki lub półplasterki. Główkę czosnku pozbaw suchych łupinek, przekrój na 2-3 części. Posiekaj papryczkę. Korzeń chrzanu obierz, pokrój w cienkie plasterki.

3. Przygotowane składniki włóż do dużego słoja lub kamionkowego garnka. Dodaj ziarna gorczycy. Zimną wodę wymieszaj z solą. Zalej warzywa z dodatkami. Przykryj talerzem, obciąż. Odstaw na 3-5 dni w ciepłe miejsce. Przełóż do słoików, zakręć.

Warto wiedzieć

Warzywa szybciej się ukiszą, jeśli dodasz do naczynia pół ukiszonego ogórka.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje