Reklama

Reklama

Modne kiszonki

Solone cytryny z goździkami

Czas przyrządzenia: 20 min
Składniki dla: 4 słoików

Składniki

  • 10 cytryn bio (nie mogą być woskowane)
  • 12 łyżek soli morskiej
  • 12 łyżeczek cukru
  • garść goździków
  • suszona lawenda

Sposób przygotowania:

1. Cytryny porządnie umyj, wyszoruj szczoteczką, a na koniec sparz wrzącą wodą. Odetnij zgrubiałe końcówki. Każdą cytrynę rozkrój  na ćwiartki (ale nie docinaj do samego końca).

Reklama

2. W miseczce wymieszaj sól z cukrem. Nabieraj łyżeczką porcje mieszanki i wsypuj do środka każdej rozkrojonej cytryny. Na dnie słoiczków również umieść po łyżeczce soli z cukrem.

3. Cytryny układaj kolejno w słoikach. Dociskaj je dość mocno, aby puściły sok. Kolejne warstwy przesypuj goździkami oraz suszoną lawendą (możesz też zrezygnować z tego dodatku). Wierzch  posyp resztą mieszanki.

4. Słoiki szczelnie zamknij. Odłóż w chłodne i ciemne miejsce na minimum miesiąc (najlepiej na 2,5 miesiąca). Co kilka dni potrząsaj nimi.

Warto wiedzieć

Cytryny oraz powstały podczas kiszenia gęsty syrop dodawaj do pieczenia mięs i ryb.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje