Na Wszystkich Świętych zrób dwie blaszki. Goście zaniemówią z zachwytu

InteriaKobieta Redakcja

Połączenie karmelu, czekolady i orzeszków jest doskonałe. Ciasto będzie smakować wybornie
Połączenie karmelu, czekolady i orzeszków jest doskonałe. Ciasto będzie smakować wybornieCanvaProINTERIA.PL

Spis treści:

  1. Jakie ciasto na Wszystkich Świętych?
  2. Biszkoptowe ciasto z karmelem i orzeszkami

Jakie ciasto na Wszystkich Świętych?

Warstwowy tort ozdobiony czekoladową polewą i karmelem, udekorowany prażonymi orzechami na górze, podany na czarnym talerzu na ciemnym tle.
Ciasto z polewą czekoladową i orzeszkami wbrew pozorom jest łatwe w przygotowaniu 123RF/PICSEL

Zobacz również:

Biszkoptowe ciasto z karmelem i orzeszkami

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie

  • pół szklanki mocnej kawy

Masa karmelowa

  • 350-400 g masy kajmakowej z puszki
  • 100 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)

Krem śmietankowo z karmelem

  • 400 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masy kajmakowej

Polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych
  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
  3. Do białek dodawać po jednym żółtku, miksować na małych obrotach.
  4. W misce połączyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  5. Do białek i żółtek dodawać stopniowo suche składniki i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia.
  6. Gotową masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 45 min w 170 st. C, do suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia, po czym przekroić na trzy blaty.
  7. Kajmak podgrzać w kąpieli wodnej, odłożyć 2 łyżki, a do pozostałej części wrzucić posiekane orzeszki.
  8. Krem śmietankowy: śmietankę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i mascarpone, miksować na małych obrotach. Dodać 2 łyżki masy kajmakowej i wymieszać łyżką.
  9. Pierwszy blat biszkoptu położyć w formie i nasączyć kawą, nałożyć następnie 1/3 masy z mascarpone i rozprowadzić równomiernie. Dodać kolejno część kajmaku z orzeszkami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i powtórzyć wszystkie czynności.
  10. Po wyłożeniu trzeciego biszkoptu, pokryć go pozostałym kremem śmietankowym.
  11. W małym rondelku podgrzać śmietankę i masło, po zdjęciu z palnika dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż powstanie gładka polewa i wyłożyć ją na wierzch ciasta, posypać orzeszkami.
  12. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
"Ewa gotuje": MarchwiakPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?