Na Wszystkich Świętych zrób dwie blaszki. Goście zaniemówią z zachwytu
Wszystkich Świętych to okazja do rodzinnych spotkań. Tego dnia w polskich domach stoły zastawione są wyśmienitymi potrawami oraz ciastami, którymi chętnie zajadają się goście. Jeśli jeszcze nie wiesz, co upiec na 1 listopada, mamy doskonałą propozycję. To proste ciasto zachwyci smakiem każdego.

Spis treści:
- Jakie ciasto na Wszystkich Świętych?
- Biszkoptowe ciasto z karmelem i orzeszkami
Jakie ciasto na Wszystkich Świętych?
Jeśli w tegoroczne Święto Zmarłych chcesz upiec konkretny, treściwy placek, którym ze smakiem będą zajadać się domownicy i goście, ten przepis z pewnością cię zainteresuje. Puszyste ciasto biszkoptowe z karmelem na talerzu prezentuje się niezwykle apetycznie, a smakuje wprost obłędnie. Połączenie smaku delikatnego biszkoptu, śmietankowej masy i aksamitnego karmelu jest strzałem w dziesiątkę. Dekorując całość polewą z chrupiącymi orzeszkami, w swojej kuchni stworzysz prawdziwy majstersztyk, który będzie prezentował się jak z najlepszej cukierni. Warto mieć jednak na uwadze, że znika błyskawicznie, więc jeśli spodziewasz się większej ilości gości, możesz rozważyć wykonanie nawet dwóch blaszek tego przysmaku.

Biszkoptowe ciasto z karmelem i orzeszkami
Karmel, orzechy i czekolada to trio, które w wypiekach zawsze wypada idealnie. Miłośnicy słodkości przepadną bez reszty i będą chcieć zdobyć ten przepis. Wykonanie tego ciasto może wydawać się skomplikowane, jednak tak naprawdę poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka potrzebnych składników i można zabierać się do pichcenia.
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie
- pół szklanki mocnej kawy
Masa karmelowa
- 350-400 g masy kajmakowej z puszki
- 100 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)
Krem śmietankowo z karmelem
- 400 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masy kajmakowej
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
- Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
- Do białek dodawać po jednym żółtku, miksować na małych obrotach.
- W misce połączyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Do białek i żółtek dodawać stopniowo suche składniki i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia.
- Gotową masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 45 min w 170 st. C, do suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia, po czym przekroić na trzy blaty.
- Kajmak podgrzać w kąpieli wodnej, odłożyć 2 łyżki, a do pozostałej części wrzucić posiekane orzeszki.
- Krem śmietankowy: śmietankę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i mascarpone, miksować na małych obrotach. Dodać 2 łyżki masy kajmakowej i wymieszać łyżką.
- Pierwszy blat biszkoptu położyć w formie i nasączyć kawą, nałożyć następnie 1/3 masy z mascarpone i rozprowadzić równomiernie. Dodać kolejno część kajmaku z orzeszkami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i powtórzyć wszystkie czynności.
- Po wyłożeniu trzeciego biszkoptu, pokryć go pozostałym kremem śmietankowym.
- W małym rondelku podgrzać śmietankę i masło, po zdjęciu z palnika dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż powstanie gładka polewa i wyłożyć ją na wierzch ciasta, posypać orzeszkami.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.







