Najlepsza alternatywa dla sałatki jarzynowej. Na Wszystkich Świętych przygotuj dwie miski
Zastanawiasz się, jaką alternatywną opcję dla sałatki jarzynowej można przygotować na Wszystkich Świętych? Proponujemy zapomniany przysmak, który w czasach PRL-u był prawdziwym rarytasem. Ta sałatka nie dość, że pyszna, to jest bardzo pożywna, jej przygotowanie banalne, a składniki tanie. Być może niektórym posmakuje bardziej, aniżeli dla wielu znudzona już jarzynowa.

Spis treści:
- Kiedyś była hitem na polskich stołach. Dziś wraca do łask
- Co zamiast sałatki jarzynowej na Wszystkich Świętych?
- Sałatka pieczarkowa - przepis krok po kroku
Kiedyś była hitem na polskich stołach. Dziś wraca do łask
W czasach PRL-u, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, doceniano każde odświętne potrawy po stokroć. Do tych, które cieszyły się ogromną popularnością i były zajadane ze smakiem zaliczała się m.in. sałatka pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków i kremowego sosu. Dziś już mało kto o niej pamięta, a kiedyś był to prawdziwy hit na stole. Ta smaczna przekąska jest najlepszym dowodem na to, że można przygotować "coś z niczego" . Nie potrzeba żadnych wyszukanych składników, aby stworzyć wybornie smakującą potrawę. Jeśli masz już dość serwowania domownikom sałatki jarzynowej, gwarantujemy że taki wariant każdemu przypadnie do gustu.
Co zamiast sałatki jarzynowej na Wszystkich Świętych?
Sałatka pieczarkowa, za sprawą aksamitnego, wyrazistego w smaku sosu, przypraw i innych dodatków, jest nie tylko smaczna ale i sycąca, bogata w składniki odżywcze i białko. Można serwować ją z pieczywem, wędliną, serami lub solo. Sprawdzi się nie tylko na Wszystkich Świętych, ale również inne okazje - Boże Narodzenie, Wielkanoc, imieniny, urodziny i domówki. Jest największą zaletą jest fakt, że powstaje błyskawicznie z łatwo dostępnych i tanich składników. Wygląda niepozornie, a smakuje bardzo dobrze. Oto czego będziesz potrzebować, aby ją wykonać.

Sałatka pieczarkowa - przepis krok po kroku
Składniki
- Około 400 g pieczarek
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 3 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy łagodnej
- sól i pieprz do smaku
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyj, pokrój w kostkę lub cienkie plastry i podduś kilka minut na patelni z niewielką ilością wody, aż odparują. Odstaw do ostygnięcia.
2.Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
3.Cebule obierz i drobno pokrój. To samo zrób z ogórkami.
4.Jajka oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystko przełóż do miski, dodaj majonez, musztardę, sól, pieprz i kilka kropel cytryny.
5. Wszystko razem wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.








