Najlepsza sałatka na Wszystkich Świętych. Smaczniejsza niż klasyczna jarzynowa

Tomasz Kromp

Tomasz Kromp

Na rodzinnym spotkaniu warto podać sałatkę
Na rodzinnym spotkaniu warto podać sałatkę123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Przepis na kolorową sałatkę z wędzonym kurczakiem i jajkiem
  2. Przepis na klasyczną, pożywną sałatkę gyros
  3. Przepis na pikantną sałatkę z indykiem i musztardą francuską

Przepis na kolorową sałatkę z wędzonym kurczakiem i jajkiem

  • 400 g wędzonego filetu z kurczaka;
  • 2 jajka;
  • 80 g pora;
  • 1 cebula czerwona;
  • 1 duża papryka czerwona;
  • 1 mała puszka groszku konserwowego;
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej;
  • 1 łyżeczka chrzanu;
  • 3 łyżki majonezu;
  • sól i pieprz.
  1. Wędzony filet z kurczaka należy pokroić w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą czerwoną i papryką - je również tniemy w kostkę, pora szatkujemy.
  2. Pokrojone składniki wrzucamy do dużej miski. Następnie gotujemy jajka na twardo, po czym obieramy je ze skorupek i w osobnej miseczce rozdrabniamy za pomocą widelca. Wrzucamy je do miski z innymi składnikami.
  3. Dodajemy puszkę groszku i kukurydzy oraz chrzan i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie całość porządnie mieszamy. W razie konieczności możemy dodać nieco więcej majonezu lub dodatkowo przyprawić.
Jak przygotować pyszną sałatkę na Wszystkich Świętych?
Jak przygotować pyszną sałatkę na Wszystkich Świętych?Canva ProINTERIA.PL

Przepis na klasyczną, pożywną sałatkę gyros

  • 500 g filetu z piersi kurczaka;
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej;
  • 150 g kapusty pekińskiej;
  • 3-4 ogórki kiszone;
  • 1 cebula czerwona;
  • 1 duży pomidor malinowy;
  • 2 łyżki przyprawy gyros;
  • 4 łyżki majonezu;
  • 3 łyżki keczupu;
  • olej rzepakowy do smażenia.
  1. Kurczaka oczyszczamy z błon i przerostów, a następnie kroimy w kostkę. Mieszamy go z przyprawą gyros. Jeśli używamy mieszanki bez soli, to wówczas musimy pamiętać o dosoleniu mięsa. Smażymy kurczaka na patelni, aż się pięknie zarumieni, a następnie przekładamy go do dużej miski.
  2. Czerwoną cebulę drobno szatkujemy i układamy ją na kurczaku. Następnie polewamy całość keczupem, tworząc w ten sposób kolejną warstwę.
  3. Ogórki oraz pomidora kroimy w kostkę i umieszczamy wszystko w misce - kolejna warstwa gotowa. Posypujemy całość kukurydzą konserwową, a następnie uzupełniamy dokładnie majonezem. Na sam wierzch kładziemy poszatkowaną kapustę pekińską. Sałatka gotowa!

Przepis na pikantną sałatkę z indykiem i musztardą francuską

  • 400 g filetu z piersi indyka;
  • 100 g roszponki;
  • 50 g sałaty lodowej;
  • 200 g pomidorków koktajlowych;
  • 1 cebula czerwona;
  • 20 ml oliwy;
  • 5 ml soku z cytryny;
  • 1 papryczka chili;
  • 2 łyżki musztardy francuskiej;
  • sól i pieprz.
  1. Filet z indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy do porządnego zarumienienia. Gotowe mięso przekładamy do dużej miski.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrawamy w pół, dodajemy do mięsa. Cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę i także przekładamy do miski z innymi składnikami. Uzupełniamy wszystko poszatkowaną sałatą lodową oraz roszponką.
  3. Bierzemy osobną miseczkę, wlewamy do niej 20 ml oliwy, 5 ml soku z cytryny oraz bardzo drobno pokrojoną i pozbawioną pestek papryczkę chili (uważamy, by nie dotykać po jej krojeniu oczu - w przeciwnym razie będzie piec). Mieszamy całość i wlewamy do miski ze składnikami.
  4. Na koniec uzupełniamy wszystko musztardą francuską. Bierzemy dwie duże łyżki i całość porządnie mieszamy. Po tym potrawa będzie gotowa.

Zobacz również:

"Ewa gotuje". Acai bowl. Brazylijska miska pełna jagódPolsat