Najlepsze cynamonki z kremową polewą. Pachną i smakują obłędnie

Oprac.: InteriaKobieta Redakcja

Cynamonowe bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe
Cynamonowe bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Jesienne wypieki na ponure dni
  2. Najlepsze cynamonki - przepis krok po kroku

Jesienne wypieki na ponure dni

Najlepsze cynamonki - przepis krok po kroku

Świeżo upieczone bułeczki cynamonowe pokryte lukrem, ułożone równo w ceramicznej brytfannie, o apetycznym złotobrązowym kolorze.
Ciasto na cynamonki robi się bardzo prosto, jednak musisz dać mu czas, aby nabrało odpowiedniej objętości 123RF/PICSEL

Składniki

Ciasto

  • 180 g mleka
  • 20 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 320 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 1 jajo
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 30 g masła, rozpuszczonego
  • 50 g cukru
  • 1 spora łyżka sproszkowanego cynamonu

Polewa

  • 20 g masła, rozpuszczonego
  • 10 g mleka, podgrzanego
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g serka śmietankowego, np. Philadelphia

Zobacz również:

"Nomada": Polka o życiu w Turcji: Ja się nigdy nie czułam tam obcaINTERIA.PL