Najlepsze jesienne kanapki. To połączenie smaków jest genialne
Jeśli znudziły ci się już tradycyjne kanapki i szukasz pomysłu na tę przekąskę w oryginalnej odsłonie, jesienią masz wiele możliwości. Przygotowanie ich w słodko-słonej wersji będzie strzałem w dziesiątkę. Proponujemy kanapki z figami i kozim serem, które zachwycą was nietuzinkowym smakiem.

Spis treści:
- Dlaczego warto jeść figi?
- Jak wykorzystać figi w kuchni?
- Kanapki z figami. Przepis
Dlaczego warto jeść figi?
Figi to owoce dostępne w polskich sklepach jesienią - od września do listopada. Warto korzystać z nich, póki pora, bo są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin i minerałów i są też źródłem błonnika, który wspomaga trawienie. Figi to ponadto bogactwo antyoksydantów opóźniających starzenie się organizmu, a zawarty w nich wapń wspiera zdrowie kości i zębów. Podaje się również, że spożywanie fig sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziom cholesterolu we krwi.
Jak wykorzystać figi w kuchni?
Figi można dodawać do owsianek, jogurtów, koktajli czy ciast, ale sprawdzą się także jako składnik dań wytrawnych - zapiekanek czy kanapek. W połączeniu z serem camembert, kozim czy kremową ricottą, stworzy fantastyczne, słodko-słone połączenie smaków. Kanapki z figami będą świetnym pomysłem na poczęstunek przy okazji wizyty gości. Prezentują się apetycznie, a smakują wyśmienicie. Zrobisz je w kilka chwil.

Kanapki z figami. Przepis
Składniki
- bułki lub bagietka
- serek do smarowania – kozi lub ricotta
- świeże figi
- miód
- orzechy włoskie – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj serkiem.
- Figi umyj i pokrój w cienkie plastry.
- Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
- Na pieczywie układaj plasterki owoców, posyp orzechami i polej odrobiną miodu. Pyszne kanapki na słodko gotowe.







