Najlepsze marynowane grzyby. Kluczowy jeden składnik

InteriaKobieta Redakcja

Aby marynowane grzyby smakowały doskonale, kluczowe będzie przygotowanie odpowiedniej zalewy
Aby marynowane grzyby smakowały doskonale, kluczowe będzie przygotowanie odpowiedniej zalewy 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego warto marynować grzyby?
  2. Jakie grzyby nadają się do marynowania?
  3. Przepis na grzyby marynowane od siostry Anastazji. Kluczowy jeden składnik

Dlaczego warto marynować grzyby?

Zobacz również:

Jakie grzyby nadają się do marynowania?

Widelec trzyma marynowane grzyby wyjmowane ze słoika wypełnionego zalewą, na tle drewnianego blatu.
Do marynowanie wybierz niewielkie, jędrne i zdrowe grzybyPapulov Anton123RF/PICSEL

Przepis na grzyby marynowane od siostry Anastazji. Kluczowy jeden składnik

Składniki

Grzyby

  • grzyby leśne – 1 kg
  • przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy

Zalewa

  • 1 litr wody na gotowanie
  • 500 ml wody na marynowanie
  • Ocet 10 % - 250 ml
  • Sól – 2 łyżki na 1 litr
  • cukier – 4 łyżki
  • kora cynamonowa
  1. Grzyby dobrze umyj pod bieżąco wodą, oczyść. Obgotuj przez 10 min w osolonej wodzie.
  2. Grzyby wyjmij łyżką cedzakową, osusz.
  3. W garnku wymieszaj pół litra wody, cukier i sól. Dodaj tez liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę kory cynamonu.
  4. Gdy zalewa zacznie się gotować, dodaj ocet i gotuj przez kolejne 10 min.
  5. Grzybki przekładaj do czystych, wyparzonych słoików i uzupełniaj zalewą, pozostawiając miejsce pod wieczkiem. Dobrze zakręć i pasteryzuj przez 15 min.
  6. Gotowe słoiczki z grzybami przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca.
"Ewa gotuje". Acai bowl. Brazylijska miska pełna jagódPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?