Reklama

Reklama

Najlepsze przepisy z miodem

Zapiekany łosoś z miodem i sałatką pomidorową

Składniki:

Reklama

  • sól, papryka
  • 800 g ziemniaków
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 cytryny
  • 4 kawałki łososia (po ok.150 g)
  • pieprz
  • 4 łyżki octu winnego
  • 600 g pomidorów
  • 1 mała cebula
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)

 Przygotowanie:

1-2 łyżeczki soli wymieszać z papryką. Ziemniaki dokładnie wymyć i pokroić na cząstki, doprawić solą z papryką i skropić 4 łyżkami oleju. Zapiekać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez 45 minut w temp. 200 st. C.

Cytryny pokroić w plasterki. Łososia doprawić solą i pieprzem. Filety układać w formie aluminiowej, obłożyć 2-3 plasterkami cytryny każdy. 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków wstawić do piekarnika.

Ocet wymieszać z 2 łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem. Pomidory i cebulę pokroić w plasterki, wymieszać z winegretem i listkami kolendry. Miód podgrzać i skropić nim łososia krótko przed podaniem. Rybę podawać z ziemniaczkami i sałatką, dekorować kolendrą.

 Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje