Reklama

Reklama

Najlepsze przepisy z miodem

Pierożki pistacjowe z syropem miodowym

 Składniki:

Reklama

  • 150 g gotowego ciasta francuskiego
  • 30 g pistacji
  • 30 g bułki tartej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 30 g miodu
  • mielone pistacje i cukier puder do posypywania
  • mąką, papier do pieczenia
Przygotowanie:

 Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i odłożyć, aby odtajały. Pistacje zmielić, wymieszać z bułką tartą i cynamonem 40 g cukru i 100 ml wody gotować 5 minut. Jajko rozdzielić. Syrop zdfjać z ognia, dodać do miego żółtko i pistacje z bułka. Płaty ciasta rozwałkować na posypanej maka powierzchni wyciac 12 krążków (6cm O). nakładać nadzienie pistacjowe i sklejać pierożki, które układać następnie na wyłożonej papierem do piecznenia blasze. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut.

100 g cukru, masło, miód i 100 ml wody gotować 5 minut. Połowę pierożków skropić syropem. Posypać cukrem pudrem i pistacjami. Podawać z pozostałym syropem.


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje