Reklama

Reklama

Najlepsze przepisy z piankami marshmallow

 

Tort piankowo-bananowy

Reklama

Składniki:

  • 300 g czekolady
  • 160 g pianek marshmallow
  • 250 g białej czekolady
  • 4 płaty żelatyny
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 200 g kremowego twarożku
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 g cukru
  • 250 g śmietany kremówki
  • 10 g mini Marshmallow do dekoracji
  • 1 banan
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Cząstki limonki do dekoracji

 Przygotowanie:

250 g czekolady, pokroić i roztopić w gorącej kąpieli, dodać 150 g pokrojonych pianek. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć masę, odstawić w chłodne miejsce.

 200 g białej czekolady utrzeć na grubej tarce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek zmieszać z jogurtem, dodać cukier i cukier waniliowy, wmieszać białą czekoladę. Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać z masą. Odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć, wtedy wmieszać bitą śmietanę i nałożyć na spód z czekolady i pianek. Wstawić na noc do lodówki. 50 g białej czekolady roztopić w gorącej kąpieli, rozsmarować na gładkiej powierzchni (np. marmurowej, porcelanowej płytce) i za pomocą noża ściągnąć wiórki czekoladowe. 50 g czekolady roztopić w gorącej kąpieli i zanurzać w niej mini pianki. Banana pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Tort dekorować, piankami w czekoladzie, plasterkami bananów, limonki i wiórkami z białej czekolady.

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama