Reklama

Reklama

Najlepsze słodkości z rabarbarem

Ciasto rabarbarowo-kokosowe

Reklama

Składniki na 16 kawałków:

- 350 g rabarbaru,
- 250 g + łyżka mąki,
- 150 g masła,
- 100 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- 75 g wiórków kokosowych,
- 3 łyżki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek mleka,
- 250 g cukru pudru,
- białko z 1 jajka,
- czerwony barwnik spożywczy,
- 3-4 łyżki płatkow kokosowych,
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na ok. 2 cm kawałki i zmieszać z łyżką mąki. Masło, cukier, cukier waniliowy ubić na puszysta masę, kolejno dodać 4 jajka. Wmieszać 250 g mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do masy z masła.

Wmieszać rabarbar. Ciasto umieścić w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie. Piec w temp. 175 st. C ok 60 minut. Zostawić w formie na 10 minut następnie wybić i odstawić do ostygnięcia. Cukier puder, 1-2 łyżki wody, białko i kilka kropel barwnika spożywczego ubić za pomocą robota kuchennego. Ciasto polać lukrem, posypać płatkami kokosowymi.

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal

Dowiedz się więcej na temat: rabarbar | ciasta | desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje