Reklama

Reklama

Najlepsze słodkości z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe

Składniki:

Reklama

- 300 ml mleka,
- 100 g mąki,
- 200 g cukru,
- 5 jaj,
- 500 g rabarbaru,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 200 ml soku z czerwonej porzeczki,
- opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie:

Mleko zagotować, zdjąć z ognia, za pomocą robota kuchennego stopniowo wmieszać mąkę. Dodać 100 g cukru. Naczynie ponownie ustawić na słabym ogniu i ogrzewać ciągle mieszając, dopóki na ściankach nie powstanie biała warstwa. Ciasto przełożyć do miski i nieco ostudzić. Jajka rozdzielić i żółtka kolejno dodawać do ciasta. Białka ubić na pianę i stopniowo wmieszać. Okrągłą formę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzeg natłuścić. Wlać ciasto i piec w temp. 200 st. C przez 45-50 minut.

Budyń rozrobić w 4 łyżkach soku z porzeczki. Rabarbar pokroić na kawałki i zagotować w 200 ml wody wraz z pozostałym cukrem, skórką z cytryny i sokiem z porzeczki. Gotować 3-5 minut na słabym ogniu. Zdjąć z ognia wmieszać rozrobiony budyń. Gotować delikatnie mieszając. Ostudzić i nałożyć na ciasto. Wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.

Dowiedz się więcej na temat: rabarbar | ciasta | desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje