Reklama

Reklama

Najlepsze słodkości z rabarbarem

Torciki rabarbarowe z lodami waniliowymi

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- opakowanie ciasta francuskiego (Więcej przepisów na dania z gotowego ciasta francuskiego),
- łyżka śmietany,
- 250 ml + 4 łyżki soku jabłkowego,
- 3 łyżki czerwonego kisielu w proszku (do gotowania),
- 60 g cukru,
- 200 g mrożonego rabarbaru,
- 4 gałki lodów waniliowych,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Natłuścić 4 wgłębienia w foremce do muffinek. Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kwadraty (10x 10 cm) i umieścić je w zagłębieniach. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Ciasto skropić śmietaną i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 10 minut.

Zagotować 250 ml soku jabłkowego. Kisiel w proszku rozrobić z 4 łyżkami zimnego soku jabłkowego i wmieszać do gotującego się soku. Dodać kawałki rabarbaru, gotować 5 minut i ostudzić. Zimny kisiel nakładać na uformowane ciasto francuskie, dodawać po gałce lodów waniliowych.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1370 kJ/327 kcal

Jeżeli znasz fajny przepis na danie z rabarbarem i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Dowiedz się więcej na temat: rabarbar | ciasta | desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje