Reklama

Reklama

Nalewki lecznicze

Nalewka chmielowa

Reklama

Składniki:
- 50 g szyszek chmielu,
- szklanka spirytusu,
- 3 jabłka

Przygotowanie:

Szyszki pokruszyć (najlepiej wałkiem na stolnicy) i zalać spirytusem. Dodać jabłka umyte i starte (bez obierania) na drobnej tarce. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na mniej więcej 7 dni, często poruszając naczyniem, by zawartość dokładnie się wymieszała. Wówczas przecedzić przez sito, wyłożone gazą i odstawić w butelce z ciemnego szkła. Zażywać trzy razy dziennie po łyżeczce, rozprowadzając w 1 szklanki przegotowanej letniej wody przy zaburzeniach w trawieniu.
Nasza rada:
W XIX wieku chmiel używany był jako zioło. Zbierano szyszki, gdy nabrały żółtozielonej barwy, korzystając z upraw chmielu, przeznaczonych do wyrobu piwa. Twierdzono, że roślina ta działa uspokajająco, antyseptycznie, łagodzi zaburzenia w trawieniu i regulując pracę jelit, nie dopuszcza do zbyt burzliwej fermentacji.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje