Nasze mamy i babcie gotowały go w dużym garze. Smak dzieciństwa w szklanej butelce

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Sok marchewkowy z dodatkami na gęsto przypomina sklepowe soczki w szklanych butelkach, ale smakuje o niebo lepiej
Sok marchewkowy z dodatkami na gęsto przypomina sklepowe soczki w szklanych butelkach, ale smakuje o niebo lepiejafricaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL

Marchwiowy sok z dodatkami - smak dzieciństwa

Zobacz również:

Domowy gęsty sok "kubusiowy" - przepis

Najlepszy domowy gęsty sok z marchewki - koniecznie wypróbuj
Najlepszy domowy gęsty sok z marchewki - koniecznie wypróbujBrent Hofacker123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg jabłek
  • 2 l wody
  • 200 g cukru
  • sok z 3 cytryn i 1 pomarańczy
  • kilka cm świeżego imbiru
1 godz. 0 min
5-6
  • Marchew obieramy, dynię wydrążamy i kroimy na mniejsze części, jabłka obieramy i wydrążamy. Wszystko układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku przed godzinę.
  • Całość warzyw i owoców blendujemy na gładką i gęstą masę.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i pomarańczy.
  • Do zblendowanej masy ścieramy kawałek imbiru i wrzucamy do gotującej się wody.
  • Doprowadzamy całość do wrzenia.
  • Przelewamy do dzbanka lub butelek.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 150: Andrzej GryżewskiINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?