Reklama

Reklama

Niedzielny obiad dla całej rodziny

Pieczeń faszerowana kaszą

Czas przyrządzenia: 3 godziny
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg wieprzowiny na pieczeń
  • po 1/3 łyżeczki suszonego majeranku, natki i mielonej gorczycy
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej (perłowej)
  • 20 dag gotowanej szynki
  • 3 jajka1/2 szkl. śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mięso opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Posyp suszonym majerankiem, natką i gorczycą. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odstaw na ok. 3 godziny w chłodne miejsce. Kaszę opłucz na sitku, wrzuć do garnka z wrzątkiem. Posól do smaku. Gotuj ok. 15 minut. Odcedź, osącz. Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź, obierz ze skorupki, grubo posiekaj i wymieszaj z kaszą. Do farszu dodaj gotowaną szynkę pokrojoną w kostkę. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Mięso rozetnij na gruby płat, posmaruj farszem. Zwiń i obwiąż mocną nitką. W brytfance rozgrzej masło, włóż przygotowane mięso, zrumień je ze wszystkich stron. Podlej śmietaną. Piecz 90 minut w 180°C. Od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki oraz gorącą wodą (ew. bulionem).

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje