Reklama

Reklama

Niedzielny obiad dla całej rodziny

Sycące i smaczne potrawy, które przygotujesz bez trudu!

Minestrone z makaronem

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 4 pomidory
  • 1/4 główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 8 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 małej puszce zielonego groszku i czerwonej fasoli
  • 20 dag makaronu nitki
  • sól pieprz tymianek

Sposób przygotowania

Pomidory umyj, ponakłuwaj skórkę w kilku miejscach. Potem pomidory włóż na 1-2 minuty do wrzątku, obierz, oczyść, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Kapustę opłucz, wytnij głąb, listki poszatkuj. Fasolę i groszek osącz z zalewy. Oliwę rozgrzej w garnku. Zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj pozostałe warzywa (bez pomidorów, groszku oraz fasoli). Wlej bulion. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Ok. 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj groszek, czerwoną fasolę oraz pomidory. Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu, odcedź, osącz. Zupę przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Podawaj z makaronem. Serwuj np. grzankami czosnkowymi. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje