Niedzielny obiad dla całej rodziny

Paszteciki szpinakowe

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 op. szpinaku mrożonego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 20 dag fety
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • mąka do stolnicy
  • sezam do posypania

Ciasto rozwiń, odstaw, by rozmarzło. Czosnek oraz szalotkę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek i szalotkę. Dodaj szpinak (bez rozmrażania). Smaż dalej, mieszając, aż szpinak rozmrozi się i wyparuje prawie cały płyn (ok. 15 minut). Wtedy zdejmij go z ognia. Przestudź. Masę szpinakową wymieszaj z 1 jajkiem oraz pokruszoną fetą. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Płat ciasta podziel na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na wąski pasek na stolnicy lekko oprószonej mąką. Na połowie każdego paska rozłóż po połowie szpinakowego nadzienia. Przykryj drugą połową ciasta. Zlep brzegi. Rulony potnij na kawałki. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj drugim jajkiem. Posyp sezamem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200°C.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje