Niedzielny obiad dla całej rodziny

Ciasto pomarańczowe

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • sól
  • 4 jajka
  • 2 czubate szkl. mąki
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki mleka
  • 3 łyżki dżemu albo konfitury pomarańczowej
  • tłuszcz i mąka do przygotowania foremki

Sposób przygotowania

Pomarańczę polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Zetrzyj z owocu skórkę (tylko pomarańczową warstwę, biała jest gorzka w smaku). Potem z pomarańczy wyciśnij sok. Masło utrzyj ze szczyptą soli oraz cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko oraz sok z pomarańczy. Dobrze wymieszaj całość mikserem. Foremkę (12 na 30 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Do foremki nałóż ciasto. Równomiernie je rozsmaruj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz 40-45 minut. Dżem (ew. konfiturę) podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj tym wierzch ciasta. Posyp skórką startą z pomarańczy. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje