Niedzielny obiad dla całej rodziny

Sztabki drobiowe w boczku

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 kg fileta z indyka
  • 2 płaskie łyżki czosnku granulowanego
  • 1 i 1/2 łyżki suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżki ziaren gorczycy
  • 1/2 szkl. oliwy albo oleju
  • 8 plasterków wędzonego boczku albo bekonu
  • gruba sól morska

Sposób przygotowania

Filet z indyka umyj, wytrzyj, potnij na 8 pasków. Kawałeczki mięsa przełóż do miseczki. Ziarenka gorczycy rozgnieć. Wymieszaj je z granulowanym czosnkiem i płatkami chili. Dolej oliwę, wymieszaj. Mięso w miseczce polej przygotowaną marynatą. Dobrze wymieszaj, by kotleciki z wszystkich stron pokryły się przyprawami. Miseczkę przykryj folią, wstaw na godzinę do lodówki. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Zamarynowane paski fileta posyp solą morską i owiń boczkiem. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 st. C. Piecz ok. 35 minut. W czasie pieczenia kotleciki przewracaj co jakiś czas, by upiekły się ze wszystkich stron. Podawaj np. z piure z ziemniaków i sałatką z pomidorów.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje