Obiad pachnący owocami

Szaszłyki z karkówki i brzoskwiń

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki dżemu morelowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka gęstego sosu pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • 500 g karkówki, pokrojonej w dużą kostkę
  • czerwona cebula, pokrojona w cząstki
  • 2 twardawe brzoskwinie, pokrojone
  • czerwona papryka, pokrojona w kawałki

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj dżem, ocet jabłkowy, sos pomidorowy i oliwę. Dodaj mięso i wymieszaj dokładnie, aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Przykryj i wstaw do lodówki na 15 minut. 

2. Namocz wodą 8 patyczków do szaszłyków. Nakładaj na nie na przemian przygotowane składniki: mięso, cebulę, brzoskwinie, paprykę. Posmaruj szaszłyki oliwą. 

3. Rozgrzej patelnię grillową lub włącz funkcję grillowania w piekarniku. Grilluj szaszłyki 10-15 minut, obracając je, aż będą upieczone i złociste.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje