Reklama

Reklama

Omlety i bliny na obiad oraz deser

Orzechowe polane miodem

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1 szkl. mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru mielony cynamon
  • miód do polania
  • olej

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, od razu wkrusz do niego drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru. Mieszaj, aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Odstaw na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie masło stop. Obie mąki przesiej. Wsyp do miseczki. Dodaj mielone orzechy i sporą szczyptę cynamonu. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z resztą cukru. Utarte żółtka dodaj do miseczki z sypkimi składnikami. Wlej masło oraz mleko z drożdżami. Wymieszaj ciasto łyżką. Potem przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, delikatnie domieszaj do niego pianę ubitą z białek. Na patelni rozgrzewaj olej. Nakładaj porcje ciasta, formując bliny o średnicy 8-10 cm. Smaż je na rumiano (razem ok. 15 minut). Podawaj polane miodem. Jako dodatek serwuj owoce. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje