Reklama

Reklama

Omlety i bliny na obiad oraz deser

Biszkoptowy z owocami

Składniki

  • 4 jajka szczypta soli (ew. trochę soku z cytryny)
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 mała torebka
  • cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • po małej garści malin, wiśni bez pestek i jagód
  • kilka truskawek
  • melisa cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania

Owoce opłucz, osusz. Truskawki potnij na kawałki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli albo 1 łyżeczką soku cytrynowego i ubijaj, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, kolejno domieszaj do niej żółtka. Przesiej mąkę. Porcjami wsyp ją do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. Na dwóch jednakowych patelniach rozgrzej po 1 łyżce klarowanego masła. Na każdą patelnię wylej połowę ciasta omletowego. Równomiernie je rozprowadź. Potem każdy omlet posyp połową owoców. 

Smaż powoli, a kiedy spody się zetną i lekko zrumienią, wsuń omlety na 5-7 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180˚C. Gotowe omlety przełóż na talerze. Udekoruj listkami melisy cytrynowej. Przed podaniem omlety możesz dodatkowo obłożyć owocami i lekko oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje