Reklama

Reklama

Omlety i bliny na obiad oraz deser

Omlet brokułowo-pieczarkowy

Składniki

  • 1 mały brokuł
  • 5-6 pieczarek
  • 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki
  • 15 dag fety
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Brokuł oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Włóż je do posolonego wrzątku. Ugotuj na półmiękko Wyjmij, osącz, osusz. Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Mąkę przesiej przez sitko. Jajka wbij do miseczki. Dolej mleko. Ubij mikserem. Potem dosyp mąkę. Domieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz (do smaku). Na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć różyczki brokułu i podsmażone pieczarki. Dodaj groszek. Smaż razem chwilę. Potem składniki na patelni zalej masą jajeczną. Zmniejsz płomień. Posyp pokruszoną fetą. 

Smaż omlet 12-15 minut, delikatnie podważając brzegi łopatką, by masa jajeczna spływała pod spód. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C. Piecz przez 5-7 minut. Gotowy omlet przełóż na talerz. Udekoruj. Od razu podawaj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje