Reklama

Reklama

Oryginalne karpatki

Wieniec z kawową nutą

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1/4 kostki (ok. 5 dag) masła
  • szczypta soli
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 60 dag mielonego twarogu
  • 5 łyżek cukru
  • 100 ml likieru kawowego
  • po 20 dag śmietany kremówki i jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

1. Zagotuj 150 ml wody z mlekiem, solą i masłem. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj dalej, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmij ją z ognia. Wbij 1 jajko i wymieszaj. Wystudź. Dodaj pozostałe jajka i utrzyj. Ciasto przełóż do szprycy. Wyciśnij kółko na blachę przykrytą pergaminem. Piecz 35 minut w 220°C. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. 

2. Twaróg utrzyj z cukrem i likierem, połącz z żelatyną. Śmietanę ubij. Połącz z masą twarogową. Domieszaj jogurt. Wieniec ptysiowy rozetnij. Blaty przełóż kremem. Schładzaj 2 godziny. Udekoruj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje