Reklama

Reklama

Oryginalne pomysły na pyszne weki

Kolejny pomysł spodoba się fanom kuchni francuskiej, a na pewno francuskich serów, bowiem zawekowane winogrona będą niezwykle estetyczną i smakową kompozycją na każdej desce serów.

Reklama

Winogrona zanurzamy w zalewie przygotowanej z półtorej szklanki octu jabłkowego, 3/4 szklanki wody, 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, łyżeczki kolendry, 3 łyżek brązowego cukru i szczypty soli. Wszystkie wymienione składniki gotujemy w rondlu, następnie ostudzoną zalewą polewamy umieszczone w słoikach czerwone winogrona.

Doskonały w smaku, a przy tym bardzo przydatny jako dodatek do sałatek czy kanapek jest marynowany bakłażan inspirowany kuchnią bliskowschodnią. 

Do przygotowania zalewy potrzebujemy octu, soli, cukru, gorczycy oraz czosnku. Wszystkie wymienione składniki umieszczamy w rondlu i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy przygotowanego bakłażana (wcześniej należy go pokroić w kostkę lub plastry, oprószyć solą i odstawić na pół godziny, a następnie opłukać).Wrzucone do rondla z zalewą warzywo gotujemy przez 5 minut, następnie przekładamy do słoików, dodajemy oliwę i szczelnie zamykamy.

Marynowane owoce i warzywa możemy trzymać w słoikach przez kilka dni, do tygodnia. Jeśli je zawekujemy, mogą nam towarzyszyć w kuchni przez wiele miesięcy.

Dowiedz się więcej na temat: marynaty | przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje