Reklama

Reklama

Orzeźwiające kremówki

Karpatka z malinami

Składniki

  • 1 i 1/4 kostki masła
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 dag malin
  • 1 op. kremu karpatkowego
  • 4 łyżki likieru miętowego
  • 2 szkl. mleka
  • cukier puder

Sposób przygotowania

1. Zagotuj 1/2 szkl. wody z 1/4 kostki masła. Wsyp do niej mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wtedy zdejmij ją z ognia i lekko przestudź. Do ciepłego ciasta wbij 1 jajko, zmiksuj. Odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto ptysiowe utrzyj z pozostałymi jajkami oraz proszkiem do pieczenia. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Piecz po ok. 40 minut w 200 ºC. Maliny opłucz, osusz, skrop likierem miętowym. 

2. Z mleka i proszku na krem ugotuj gęstą masę. Wystudź ją, zmiksuj z resztą masła na puszysty krem. Blaty ptysiowe przełóż kremem i owocami. Schładzaj 1 godzinę. Posyp cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje