Osłodzi ponurą jesień. Zrób to ciasto zamiast cynamonek. Prosty deser zachwyca smakiem

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Ciasto czekoladowe z owocami osłodzi niejeden pochmurny, jesienny dzień (zdj. ilustracyjne)
Ciasto czekoladowe z owocami osłodzi niejeden pochmurny, jesienny dzień (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Zrób to ciasto zamiast cynamonek. Prosty deser zachwyca smakiem
  2. Czekoladowe ciasto z owocami. Nie potrzebujesz miksera

Zrób to ciasto zamiast cynamonek. Prosty deser zachwyca smakiem

Ciasto na walentynki
Czekoladowe ciasto idealne na jesień (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Czekoladowe ciasto z owocami. Nie potrzebujesz miksera

Składniki

  • Ciasto:
  • 280 g mąki pszennej,
  • 40 g ciemnego kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 200 g drobnego białego cukru,
  • 250 g kefiru,
  • 2 duże jajka,
  • 125 g oleju rzepakowego,
  • 100 g konfitury wiśniowej,
  • 350 g wydrylowanych wiśni (możesz użyć owoców świeżych lub z kompotu).
  • Polewa i dekoracja:
  • 150 g ciemnej czekolady (72 proc.),
  • 150 g śmietanki kremówki,
  • płatki migdałów
1 godz. 15 min
5-6
Sposób przygotowania:
  1. 280 g mąki pszennej, 40 ciemnego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej do dużej miski.
  2. Następnie, po pozbyciu się grudek, dodaj 200 g cukru. Wymieszaj całość tak, aby dodatki do mąki były równo rozprowadzone.
  3. Do składników suchych dodaj 250 g kefiru, 125 g oleju rzepakowego, dwa duże jajka i 100 g kwaśnej konfitury. Zamiast kefiru możesz użyć jogurtu naturalnego albo maślanki. Wszystko wymieszaj. Następnie oczyść ściany miski przy pomocy szpatułki z silikonu i sprawdź, czy na dnie nie pozostała nierozmieszana mąka.
  4. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Rozprowadź je równomiernie po powierzchni. Na górze ułóż wydrylowane wiśnie.
  5. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przy pomocy funkcji góra-dół przez ok. 50 minut. Po tym czasie wykonaj test patyczkiem - wbij w najgrubsze miejsce ciasta i sprawdź, czy nie pozostają na nim resztki.
  6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w blaszce na dwie godziny do wystudzenia.
  7. Czas na polewę. Możesz ją wykonać w kąpieli wodnej lub przy pomocy mikrofali. Do miski przełóż 150 g posiekanej drobno czekolady i dodaj do niej śmietankę kremówkę. Wstaw do mikrofali na 20 sekund, wyjmij, wymieszaj i odstaw do mikrofali na kolejne 20 sekund. Działaj tak do momentu uzyskania gładkiej konsystencji polewy.
  8. Rozprowadź polewę po górze wystudzonego ciasta. Na koniec udekoruj migdałami. Odczekaj godzinę, aż ciasto ponownie się schłodzi.

Jesienne wypieki. Wypróbuj te przepisy:

Kuchnia wypełnia się zapachem cynamonu, pieczonych jabłek i prażonych orzechów – to znak, że nadeszła jesień, pora roku, która sprzyja prostym, rozgrzewającym daniommateriały promocyjne
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?