Reklama

Reklama

Owocowe smaki lata

Pyszne jagodzianki



Składniki

  • 1 l jagód
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka • 6 łyżek białego, drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Reklama

Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłego mleka z 2 łyżkami mąki i łyżką cukru. Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli i zrób wgłębienie. Wlej w nie rozczyn i zostaw na 15 minut. Jajka ubij z cukrem i dodaj do miski z mąką i drożdżami. Wlej pozostałe, lekko ciepłe mleko i dodaj mascarpone. Masło roztop i dodaj do reszty. Wymieszaj i wyrabiaj całość na gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Jagody umyj i delikatnie wymieszaj z cukrem pudrem oraz łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 18 części. Każdą rozpłaszcz w dłoniach i nałóż na nią łyżkę jagód. Zlep brzegi i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Posmaruj bułeczki odrobiną mleka i piecz w temp. 160 stopni ok. 20 min. Po przestygnięciu polej je lukrem lub oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje