Reklama

Reklama

Owocowe smaki lata

Drożdżowe ciasto z wiśniami

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 125 g masła
  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 500 g wiśni
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 budyń waniliowy (w proszku)
  • 50 g płatków migdałowych

Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z drożdżami. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i ciepłe mleko z masłem oraz jajko. Całość zagnieć i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj, przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 minut. Śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem w proszku, dodaj jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj wiśnie, wymieszaj. Masę wyłóż równomiernie na ciasto. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz ok. 30 minut. Po przestudzeniu posyp placek cukrem pudrem i uprażonymi płatkami migdałowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje