Te minikuleczki zachwycą miłośników pączków. Są dłużej wilgotne w środku

Pączki należą do najpopularniejszych słodkich wypieków. Dostępne są w różnych wariantach smakowych. Dla tych, których znudziły się tradycyjne, sprawdzą się pączki serowe. Podajemy sprawdzony przepis.

Przepis na pączki. Idealna propozycja na tłusty czwartek
Przepis na pączki. Idealna propozycja na tłusty czwartek123RF/PICSEL

Przepis na pączki serowe

Minipączki serowe można łatwo przygotować w krótkim czasie. Są równie smaczne, co tradycyjne wypieki, ale dłużej pozostają wilgotne w środku. Proces ich przygotowania też jej znacznie szybszy, ponieważ nie trzeba czekać kilkukrotnie na wyrośnięcie ciasta. Podstawą jest bowiem serek homogenizowany lub twarożek.

Dodatkowo do zrobienia minipączków serowych z serkiem homogenizowanym potrzebny jest cukier puder do posypania oraz olej roślinny do smażenia. Cukier puder można zastąpić polewą z czekolady, lukrem lub bakaliami.

Pączki serowe: Przygotowanie

Pączki serowe to idealna propozycja na tłusty czwartek, który wypada w tym roku 24 lutego
Pączki serowe to idealna propozycja na tłusty czwartek, który wypada w tym roku 24 lutego123RF/PICSEL

Na samym początku należy wyjąć z lodówki produkty, by się ociepliły. Przygotowanie minipączków serowych zaczynamy od wymieszania w misce jajka z cukrem, twarogiem i jogurtem (lub serkiem homogenizowanym). Masa powinna być gładka, bez grudek. Najlepiej używać w tym celu miksera.

Następnie dodajemy pokrojone w kawałki miękkie masło i ponownie ubijamy. Do powstałej masy przesiewamy partiami mąkę oraz dosypujemy proszek do pieczenia. Całość ubijamy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Za pomocą kieliszka wykrawamy krążki o grubości ok. 0,5 cm.

W międzyczasie rozgrzewamy w garnku dużą ilość oleju. Minipączki serowe smaży się na głębokim tłuszczu. Musi on być mocno nagrzany, by pączki odpowiednio się usmażyły z zewnątrz i w środku. Na tłuszcz wrzucamy po kilka sztuk krążków. Muszą one mieć miejsce do swobodnego pływania, gdy napęcznieją i wypłyną na wierzch. Po zarumienieniu się z pączków z każdej strony, wyciągamy je i obsypujemy cukrem pudrem. W przypadku polewy lub lukru należy poczekać aż wypieki ostygną.

Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas