Pasta z bakłażanów
Sycąca pasta do ulubionego pieczywa.

Składniki:
- 1 duży bakłażan (ok. 30 dag)
- 2 czerwone papryczki peperoni
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 10 dag majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Bakłażana opłucz, osusz, ułóż w całości na pokrytej pergaminem blasze, wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Po tym czasie wyjmij warzywo i pozostaw do ostudzenia. Następnie pozbaw skóry oraz nasion. Miąższ drobno posiekaj.
2. Papryczki peperoni umyj, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pozbaw nasionek i bardzo drobno posiekaj. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Oczyszczoną dymkę poszatkuj razem ze szczypiorkiem.
3. W misce umieść posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, paprykę peperoni, cebulę, czosnek i miąższ bakłażana. Wymieszaj, dodaj majonez. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, odstaw do schłodzenia na ok. godzinę. Pastę bakłażanową podawaj z pieczywem, np. z chlebkiem pita