Reklama

Reklama

Pięć pomysłów na desery owocowe

Lizaki z arbuza

Reklama

Arbuz jest szczególnie polecany na upalne dni. Ten soczysty owoc w ponad 90 proc. składa się z wody, a do tego ma kuszące oko kontrastowe kolory: zieloną skórkę i malinowoczerwony miąższ. Z umytego arbuza odkrawamy około centymetrowej grubości półksiężyce, które z kolei dzielimy na trójkąty. Każdy trójkątny kawałek arbuza nabijamy na patyczek do lodów i mamy gotowe pyszne lizaki.

Galaretka z owocami

Kolejna, szybka w przygotowaniu, propozycja deseru. Do wysokiego, szklanego naczynia wrzucamy kolorowe owoce: maliny, truskawki, porzeczki, jeżyny, borówki i całość  zalewamy na przykład zielona galaretką.

Odstawiamy do lodówki i po kilku godzinach mamy gotową owocową ucztę. Propozycji i pomysłów na przemycenie świeżych owoców do jadłospisu dziecka jest oczywiście dużo więcej.

Musy, smoothie, koktajle, soki i lemoniady owocowe to dobre rozwiązanie na ciepłe letnie dni. Świeże owoce świetnie sprawdzają się też jako dodatek do naleśników, gofrów czy płatków śniadaniowych.

Ewa Koza, mamsmak.com      

Dowiedz się więcej na temat: desery owocowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje