Reklama

Reklama

Pieczemy pączki!

Pączki lukrowane z białą czekoladą

Składniki:

- 0,5 kg. mąki,
- 4 dag. drożdży,
- 200 ml. ciepłego mleka,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- 50 g. cukru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 kieliszek alkoholu (np. rumu),
- 1 l oleju do smażenia,
- 1 białko,
- cukier puder,
- 5 dag białej czekolady,
- 20 dag konfitury wiśniowej

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ostudzić. Następnie pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Po ostygnięciu można pączki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i białka: do białka, cały czas ucierając dodawać cukier puder aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać polukrowane pączki.

Czas przygotowania 2 h.

Dowiedz się więcej na temat: pączki i faworki | ciastka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje