Reklama

Reklama

Pieczeń z farszem jabłkowo-imbirowym

Można ją przygotować na wiele sposobów: z jabłkami, w panierce, z grilla... Każda będzie wyśmienita! Kaczka wyśmienicie smakuje podana z purée ziemniaczanym. Aromat mięsa warto podkreślić marynowanymi buraczkami lub czerwoną kapustą.

Składniki:


  • 4 piersi z kaczki
  • 4 jabłka
  • 50 g świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżki oliwy

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Piersi z kaczki oczyścić i naciąć skórę w kilku miejscach, by powstała kratka. Następnie ostrym, długim nożem wyciąć w nich kieszeń.

2. Dwa jabłka oraz imbir obrać i pokroić w kostkę. Część imbiru odłożyć, a resztę wymieszać z pokrojonymi jabłkami. Masą napełnić kieszeń.

3. Przygotować marynatę. Cebulę pokroić w piórka, a resztę jabłek (bez obierania ze skórki) w plastry. Dodać resztę imbiru, wymieszać. Nadziewane piersi z kaczki włożyć do miski i polać miodem, sosem sojowym i oliwą. Doprawić solą i pieprzem, dodać mieszankę jabłek, cebuli i imbiru. Odstawić na ok. 60 minut 4Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć mięso. Dodać resztę marynaty, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 15-18 minut, w zależności od wielkości porcji. Gotowe mięso pokroić w plastry.

Życie na Gorąco

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: danie z kaczki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje