Pieczeń z farszem jabłkowo-imbirowym
Można ją przygotować na wiele sposobów: z jabłkami, w panierce, z grilla... Każda będzie wyśmienita! Kaczka wyśmienicie smakuje podana z purée ziemniaczanym. Aromat mięsa warto podkreślić marynowanymi buraczkami lub czerwoną kapustą.
Składniki:
- 4 piersi z kaczki
- 4 jabłka
- 50 g świeżego imbiru
- 1 cebula
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- zmielony czarny pieprz
- 1 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kaczki oczyścić i naciąć skórę w kilku miejscach, by powstała kratka. Następnie ostrym, długim nożem wyciąć w nich kieszeń.
2. Dwa jabłka oraz imbir obrać i pokroić w kostkę. Część imbiru odłożyć, a resztę wymieszać z pokrojonymi jabłkami. Masą napełnić kieszeń.
3. Przygotować marynatę. Cebulę pokroić w piórka, a resztę jabłek (bez obierania ze skórki) w plastry. Dodać resztę imbiru, wymieszać. Nadziewane piersi z kaczki włożyć do miski i polać miodem, sosem sojowym i oliwą. Doprawić solą i pieprzem, dodać mieszankę jabłek, cebuli i imbiru. Odstawić na ok. 60 minut 4Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć mięso. Dodać resztę marynaty, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 15-18 minut, w zależności od wielkości porcji. Gotowe mięso pokroić w plastry.