Reklama

Reklama

Pieczenie z rumianą skórką

Szynka glazurowana

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 kg surowej szynki ze skórą
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki marmolady morelowej
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Szynkę opłucz, wytrzyj. Skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz solą i pieprzem. Jeśli szynka nie jest w zwartym kawałku, obwiąż ją mocną nitką, formując owalną pieczeń. Rozmaryn opłucz, oderwij igiełki. Posyp nimi mięso. W brytfance rozgrzej smalec. Szybko obsmaż na nim mięso. Następnie wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 1 godz. i 45 minut. Po 30 minutach pieczenia do brytfanki wlej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. W trakcie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki. 

Reklama

2. Miód wymieszaj z olejem, marmoladą i sosem sojowym. Posmaruj szynkę i piecz 15 minut. 

3. Gotową szynkę podawaj np. z francuskimi kluseczkami: utrzyj 3 łyżki masła z 3 żółtkami. Dodaj 4 łyżki mąki i pianę ubitą z 2 białek. Wymieszaj. Nabieraj łyżką ciasto, kładź na posolony wrzątek. Gotuj, aż kluseczki wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje