Reklama

Reklama

Pizza na spodzie bez mąki

Ziemniaczana pizza ze szparagami

Czas przyrządzenia: 65 min
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 40 dag ziemniaków
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 łyżki pesto
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka
  • 2/3 szklanki passaty
  • olej
  • sól
  • pieprz kajeński
  • bazylia

Sposób przygotowania:

1. Siemię zmiel. Ziemniaki obierz, ugotuj, zmiel, przestudź. Szparagi oczyść, gotuj 15 minut w posolonej wodzie. Cukinię i mozzarellę pokrój w plasterki. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj passatę. Sos gotuj 5 minut. Przypraw solą i pieprzem kajeńskim. Piure połącz z jajkami oraz siemieniem.

2. Blachę wyłóż pergaminem. Wyłóż ciasto ziemniaczane, uformuj placek. Piecz go 15 minut w temp. 180 st. Potem posmaruj go sosem. Obłóż cukinią, serem i szparagami. Piecz kolejne 15 minut. Polej sosem pesto i posyp listkami bazylii.

Rada kucharza

Reklama

Masę ziemniaczaną łatwiej rozsmarujesz i uformujesz z niej placek, pomagając sobie łyżką zwilżoną zimną wodą.  

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | pizza | pizza warzywna | pizza bez mąki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje