Reklama

Reklama

Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

Gotowanie wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy wyrobić w sobie parę nawyków i wykorzystać najnowsze technologie, które w dużym stopniu wyręczają nas w kuchni.

Gotowanie może być prawdziwą przyjemnością pod warunkiem, że mamy na nie czas. A z tym, jak wiadomo, bywa różnie. Jesteśmy coraz bardziej zabiegani, przez co nie starcza nam dnia na podstawowe obowiązki domowe. W efekcie, zamiast gotować samodzielnie, decydujemy się kupować gotowe dania, jeść na mieście lub zamawiać jedzenie na dowóz. Niestety przeważnie wiąże się to ze sporym wydatkiem, nie mamy też kontroli nad tym, co jemy. Tymczasem, przy odpowiednim sprzęcie oraz organizacji czasu i przestrzeni kuchennej, pyszny obiad ze zdrowych składników może być gotowy w zaledwie 30 minut. Jak tego dokonać?

Sprzęt kuchenny

Reklama

Malakser, blender i dobrej jakości noże stanowią absolutne must have przyspieszające proces krojenia. Jeśli chcemy gotować w tempie błyskawicznym, warto zainwestować w nowoczesne wyposażenie kuchni. Producenci sprzętów AGD wychodzą nam naprzeciw, oferując coraz to nowsze rozwiązania. Na płycie indukcyjnej wodę zagotujemy szybciej niż w czajniku. Wielofunkcyjny piekarnik parowy nie tylko ugotuje danie na parze, zatrzymując składniki odżywcze w użytych produktach, ale również je upiecze. 

- Połączenie pary i gorącego powietrza sprawia, że przygotowywane potrawy są soczyste i chrupiące bez szczególnego wysiłku z naszej strony. Dzięki odpowiedniemu sprzętowi nie trzeba dysponować wybitnym talentem, by tworzyć pyszne dania, nawet te, które dotąd były poza naszym zasięgiem - przekonuje Ewa Lutomirska, product manager Kitchen w Electrolux. - Z kolei funkcja Assisted Cooking dobierze odpowiedni program i czas pieczenia do przyrządzanej potrawy. Przy minimalnym wysiłku możemy rozkoszować się wyjątkowym smakiem potraw. Po skończonej pracy wystarczy włożyć naczynia do zmywarki, która sama dobierze program mycia - wystarczy tylko wskazać ile czasu chcemy przeznaczyć na zmywanie.

Mrożonki

Kolejnym sprzętem, który pomoże nam szybciej przyrządzać posiłki, jest pojemna zamrażarka. Warto poświęcić kilka godzin w sezonie, by przygotować warzywa i owoce, z których będziemy korzystać w kuchni przez cały rok. Warzywa wystarczy zblanszować w osolonej wodzie, a po przestudzeniu zapakować do woreczków i włożyć do zamrażarki. Możemy tworzyć własne mieszanki. Warzywa z kiełkami fasoli mung będą doskonałą bazą do potraw chińskich - wystarczy dodać do dania pędy bambusa ze słoika i suszone grzyby chińskie oraz ugotować ryż lub makaron. Mieszanka wiosennych warzyw stanowi świetną bazę do zupy. Mrożone pomidory z ziołami i oliwą to idealny sos do spaghetti. Warto również mrozić nadmiar jedzenie, by mieć gotowy obiad, gdy któregoś dnia nie będziemy mieli ochoty gotować. Z kolei zamrożone owoce dadzą nam namiastkę lata - możemy robić z nich zdrowe koktajle. Polecamy także własną kostkę rosołową. Wystarczy ugotować bulion i rozlać go do foremek na lód. Dobrym pomysłem jest odkładanie zapasowego chleba. Najlepiej pokroić go na kromki. Ze względu na niewielką ilość wody rozmraża się błyskawicznie.

Sztuczki przydatne w kuchni

Warto znać sposoby na szybsze gotowanie. Szczególną trudność sprawiają nam jajka. Ich obieranie wcale nie musi być czasochłonne i męczące. Wystarczy dodać do gotowania odrobinę sody oczyszczonej lub wcisnąć sok z cytryny i wrzucić rozkrojony owoc do wody z jajkami. Tuż po ugotowaniu należy wstawić je do zimnej wody. Dzięki temu skorupka z łatwością odejdzie od jajka. Jeśli chcemy w szybki sposób oddzielić surowe białko od żółtka, rozbijamy całe jajko do miski i naciskając pustą butelkę plastikową, wsysamy żółtko do środka. Chyba każdy kiedyś próbował wyciągnąć kawałek skorupki, który wpadł do miski. Jeśli użyjemy do tego łyżeczki, zacznie nam "uciekać". W tym celu warto użyć innej skorupki. Jeśli zaś mowa o "uciekaniu": chyba każdemu zdarzyło się załamać ręce nad makaronem, który przez chwilę nieuwagi wykipiał i zalał nam całą kuchenkę. Takiego problemu uniknęły osoby, które zakupiły płytę marki Electrolux z systemem SenseBoil®, który pilnuje temperatury wody i automatycznie reguluje ją, gdy zbliża się do poziomu wrzenia.

Warto również wspomagać się przyrządami ułatwiającymi na przykład wykrawanie ogryzka z jabłka czy obieranie ananasa. Jeśli chcemy usprawnić obieranie czosnku, wystarczy zgnieść ząbek przy pomocy płaskiej strony noża. Łupki odejdą same. Z kolei ziemniaki można ugotować w mundurkach, a następie zalać zimną wodą, delikatnie naciąć skórkę wokół i zsunąć ją palcami z bulwy. By przekroić na pół winogrona, oliwki lub pomidorki koktajlowe, wystarczy wysypać je na deskę, docisnąć płaską pokrywką i przeciąć ostrym nożem pośrodku.

Odpowiednia organizacja, nowoczesny sprzęt i znajomość paru sztuczek pozwala usprawnić gotowanie na tyle, że przygotowanie posiłku zajmie nam zaledwie 30 minut. Te trzy tajniki mogą przekonać nawet tych, którzy niespecjalnie lubią spędzać czas w kuchni.

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Electrolux.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje