Podawaj do mięs, serów i tostów. Dżem nie ma sobie równych

Jagoda Pazur

Jagoda Pazur

Przepis na dżem z cebuli warto mieć w zanadrzu, gdy w kuchni zaczyna wiać nudą
Przepis na dżem z cebuli warto mieć w zanadrzu, gdy w kuchni zaczyna wiać nudą123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Jak smakuje dżem cebulowy?
  2. Przepis na dżem z cebuli
  3. Uniwersalny dodatek. Do czego pasuje dżem z cebuli?

Jak smakuje dżem cebulowy?

Cebula to kulinarny kameleon
Cebula to kulinarny kameleon123RF/PICSEL

Przepis na dżem z cebuli

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g brązowego cukru
  • 180 ml octu słodowego (można zastąpić go np. octem winnym lub jabłkowym)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 3 rozgniecione ziarna jałowca
  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
  2. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej olej - używaj małej mocy palnika.
  3. Wrzuć cebulę i duś 35-45 minut, często mieszając - do czasu pełnej karmelizacji.
  4. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Całość duś jeszcze przez 30 minut. Masa powinna być gęsta i kleista.
  5. Gorący dżem przełóż do szklanych słoików i szczelnie zamknij. Odstaw na noc do schłodzenia. W tym czasie wszystkie smaki stworzą spójną kompozycję.

Zobacz również:

Uniwersalny dodatek. Do czego pasuje dżem z cebuli?

Organizuje zagracone mieszkania. "Często pojawiają się łzy"INTERIA.PL