Podawaj do mięs, serów i tostów. Dżem nie ma sobie równych
W świecie domowych przetworów coraz częściej pojawiają się nietuzinkowe pomysły i receptury. Jednym z nich jest dżem z cebuli, czyli wyrafinowany, słodko-wytrawny dodatek, który podbija serca miłośników kulinarnych eksperymentów. Choć może brzmi niecodziennie, jego smak potrafi całkowicie odmienić danie. Nadaje szlachetności i elegancji nawet najzwyklejszym kanapkom.

Spis treści:
- Jak smakuje dżem cebulowy?
- Przepis na dżem z cebuli
- Uniwersalny dodatek. Do czego pasuje dżem z cebuli?
Jak smakuje dżem cebulowy?
Jeśli lubisz nieoczywiste przepisy i szukasz nowych inspiracji w kuchni, dżem z cebuli to strzał w dziesiątkę. Jego złożony smak zaskoczy nawet największych smakoszy i okaże się kapitalnym uzupełnieniem jadłospisu. Zwłaszcza gdy masz wrażenie, że od pewnego czasu wszystkie twoje dania wydają się takie same.
Dżem z czerwonej cebuli to niezwykłe połączenie słodyczy i delikatnej kwasowości. Ma głęboki aromat, a cebula duszona powoli z odpowiednio dobranymi dodatkami i przyprawami zamienia się w gęstą, aksamitną konfiturę o karmelowym posmaku. Bez obaw, w tym specjale nie czuć typowej ostrości cebuli. Jej przeznaczeniem nie są desery, ale stanie się doskonałym uzupełnieniem serów czy mięs.

Przepis na dżem z cebuli
Czas przejść do działania, by odkryć nieoczywistą formę zastosowania popularnego i łatwo dostępnego warzywa.
Składniki
- 1 kg czerwonej cebuli
- 3 łyżki oleju
- 200 g brązowego cukru
- 180 ml octu słodowego (można zastąpić go np. octem winnym lub jabłkowym)
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 3 rozgniecione ziarna jałowca
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
- W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej olej - używaj małej mocy palnika.
- Wrzuć cebulę i duś 35-45 minut, często mieszając - do czasu pełnej karmelizacji.
- Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Całość duś jeszcze przez 30 minut. Masa powinna być gęsta i kleista.
- Gorący dżem przełóż do szklanych słoików i szczelnie zamknij. Odstaw na noc do schłodzenia. W tym czasie wszystkie smaki stworzą spójną kompozycję.
Uniwersalny dodatek. Do czego pasuje dżem z cebuli?
Uprzyjemni codzienne posiłki, ale nada też wykwintności daniom, które serwujemy podczas ważnych uroczystości. Dżem cebulowy jest na tyle uniwersalny, że łatwo znaleźć dla niego zastosowanie. Doskonałe łączy się z potrawami, w których pierwsze skrzypce gra mięso. Będzie pasować do pieczonej wołowiny i kaczki, podkreśli smak steków i grillowanej wieprzowiny.
Cebulowe przetwory podawać warto także do serów - parmezanu czy cheddaru. Pełnię elegancji zaprezentuje w towarzystwie serów pleśniowych, w tym camemberta i gorgonzoli. Łyżka dżemu potrafi całkowicie odmienić smak klasycznej kanapki, burgera albo wrapa. Świetnie sprawdza się jako składnik tostów, grzanek, kruchych tart oraz przekąsek z ciasta francuskiego.









