Pokochasz to białkowe śniadanie. Smakuje jak ciasto czekoladowe
Preferujesz śniadania na słodko? Jeśli już znudziły ci się owsianki i bananowe placuszki, proponujemy przygotowanie bogatego w białko, sycącego omleta, który w smaku przypomina ciasto czekoladowe. Ostatnio w sieci pojawił się przepis na taki rarytas i zyskuje on coraz większą popularność. Zdziwisz się, co jest głównym składnikiem.

Spis treści:
- Proteinowy, czekoladowy omlet na śniadanie
- Dlaczego warto jeść czerwoną fasolę?
- Jak zrobić śniadaniowy omlet czekoladowy?
Proteinowy, czekoladowy omlet na śniadanie
Jeśli lubisz o poranku zjeść coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego, omlet czekoladowy, na którego przepis pojawił się ostatnio na Instagramie będzie strzałem w dziesiątkę. Dlaczego? Bo przede wszystkim składa się wyłącznie z naturalnych produktów, jest bogaty w białko (aż 22g w 100g), dzięki czemu nasyci cię na długo i zminimalizuje ryzyko podjadania. Taki posiłek nie jest również zbyt kaloryczny, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Niejednego zaskoczy, co jest jego głównym składnikiem. Chodzi o czerwoną fasolę - produkt wciąż zbyt mało doceniany, a jakże zdrowy.

Dlaczego warto jeść czerwoną fasolę?
Czerwona fasola zaliczana jest do roślin strączkowych. To przede wszystkim doskonałe źródło roślinnego białka - niezbędnego do budowy mięśni i tkanek, dlatego tak ważna jest jego obecność u osób aktywnych fizycznie i odchudzających się. Ponadto, czerwona fasola dostarcza organizmowi cennych aminokwasów. Zawiera sporo błonnika wspomagającego trawienie, a jej spożywanie zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała. Jest także bogactwem:
- Witamin - z grupy B, A, C, E, K, wspierających organizm na wielu płaszczyznach
- Minerałów - potas i magnez pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływają na serce, żelazo z kolei przeciwdziała niedokrwistości
- Izoflawonów - o działaniu antyoksydacyjnym, pełniących ważną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej
Jak zrobić śniadaniowy omlet czekoladowy?
Na instagramowym profilu o nazwie "Dietetyka nie na żarty" pojawił się ostatnio przepis, który błyskawicznie zyskał popularność. Jego twórcy twierdzą, że w smaku przypomina czekoladowe ciasto. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki
Omlet
- Jajko - 50 g (2 x sztuka)
- Banan - 90 g (mała sztuka)
- Fasola z puszki - 100 g (5 x łyżka)
- Mąka orkiszowa - 30 g (2 x łyżka)
- Kakao naturalne - 10 g (½ x łyżka)
- Proszek do pieczenia - 1 g (¼ x łyżeczka)
- Słodzidło - dowolnie
- Czekolada gorzka - 10 g (2 x kostka)
Do podania
- Skyr waniliowy - 75 g (½ x opakowanie)
- Borówki - 100 g (2 x garść)
- Pistacje - 10 g (łyżeczka)
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę posiekaj.
2.Fasolę opłucz pod bieżącą wodą.
3.Zblenduj ze sobą składniki na omleta, dodaj posiekaną czekoladę.
4.Usmaż omleta na nieprzywierającej patelni z obu stron.
5.Omleta podaj z dodatkami.








