Reklama

Reklama

Polewa idealna: nie kupuj gotowej, zrób ją sama!

Powoli przygotowujesz się do pieczenia ciast na świąteczny stół? Wpisujesz w notatnik tradycyjny piernik, ciasteczka czekoladowe i specjalnie dla kuzynki, która lubi eksperymentować – czekoladowe brownie z fasoli. Wszystkie te wypieki mają jedną cechę, która je łączy. – idealnie smakują z polewą!

Aby ułatwić sobie życie, czasem ulegamy pokusie kupienia gotowych posiłków. Skłania nas do tego przede wszystkim brak czasu i życie w pośpiechu. Jednak nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych posiłków. Warto zadbać szczególnie o te, które staną na świątecznym stole. Samodzielnie upiekłaś ciasto, nie kupuj więc gotowej polewy. Bo czy warto psuć smak domowego ciasta smakiem syntetycznej czekolady?

Reklama

Gotowe polewy często mają długi skład, zbyt dużą ilość cukru oraz konsystencję, która  może nam nie odpowiadać. Skoro podjęłaś tak ogromny wysiłek jak upieczenie ciasta, warto dać z siebie wszystko na sam koniec. Polewę przygotuj samodzielnie. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy kilka wskazówek, które sprawią, że uda się ona doskonale.

Idealnie dobrane składniki

Jakich składników  potrzebujemy do przygotowania polewy? W szafkach kuchennych (albo na sklepowych półkach) szukaj tabliczek dobrej czekolady. Zwracaj baczną uwagę na skład, dobre słodycze będą miały zawartość przynajmniej 50 procent kakao. W zależności od poziomu słodyczy zdecyduj się na gorzką lub mleczną. Jeżeli nie przepadasz za dużą ilością cukru, a chcesz uzyskać intensywny smak, możesz zdecydować się na naturalne kakao lub gorzką czekoladę o bardzo wysokiej zawartości kakao (przynajmniej 90 procent). Myślisz o jasnej polewie? W takim wypadku wykorzystaj białą czekoladę. Te, które są wysokiej jakości, pomogą utworzyć masę o wyjątkowo gładkiej strukturze.

Jednak to nie wszystko. Aby uzupełnić smak musisz dodać jeszcze składnik, który pozwoli ci podnieść poziom słodkości, oraz tłuszcz, w którym wszystko rozpuścisz. Jeżeli dosładzasz swoją polewę, zamiast białego cukru możesz także używać miodu lub syropu klonowego. Rodzina nie poczuje różnicy!

Aby polewa wyszła idealnie gładka, warto postawić na tłuszcz bardzo dobrej jakości. W tym wypadku nie zawodzą rodzinne tradycje. W wielu rodzinach podstawą wypieków od lat pozostaje margaryna Palma, której od niemal 50 lat używają jej nasze babcie,  i mamy.

Jaka powinna być?

Wielu paniom domu przygotowanie polewy wydaje się być trudnym przedsięwzięciem. Nic bardziej mylnego. Ta perfekcyjna wcale nie jest trudna do wykonania. I wbrew obiegowej opinii - nie potrzebujesz do niej dużej ilości składników.

Jaka powinna być ta, którą uznamy doskonałą? Przede wszystkim musi być gęsta i lśniąca. Dobrze przygotowana polewa będzie dobrze rozprowadzała się po upieczonym cieście. Jeżeli schłodzisz ciasto, powinnaś z łatwością móc je pokroić. Perfekcyjna polewa będzie więc miękka i trudno będzie ją połamać.

Sprawdzone przepisy?

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie idealnej polewy. Jeżeli zadbasz o składniki wysokiej jakości, twoje wypieki z pewnością nie mają się czego obawiać. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy dwa przepisy, które pomogą nadać świątecznym ciastom i ciasteczkom dodatkowy blask. Gotowa?

Szczególnie polecamy gotowaną polewę z kakao. Jest ona miękka i błyszcząca. Do jej przygotowania potrzebujesz margaryny o wysokiej zawartości tłuszczu. Nasze babcie i mamy dobrze wiedziały co robią decydując się na Palmę - ma ona aż 80 proc. tłuszczu. Przez to polewa ma szansę uzyskać odpowiednią miękkość. Oprócz tłuszczu do rondelka dodaj drobny cukier, kakao, mleko i wszystko zagotuj. Pamiętaj, aby dokładnie mieszać ze sobą składniki. Polewa szybko zastyga, wylewaj ją więc na ciasto zanim całkiem wystygnie.

Wyjątkowo zależy ci na tym, żeby polewa była elastyczna? Rozpuść we wrzątku żelatynę. W drugim rondelku rozpuść margarynę, dodaj cukier, a całość bardzo mocno podgrzej. Kiedy margaryna całkowicie się roztopi, zdejmij rondelek z ognia, dodaj do niego kakao i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko wymieszaj bardzo dokładnie i wylewaj jeszcze ciepłe na przygotowane ciasta i ciasteczka.

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Palma.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje