Potrawy na cały tydzień

Kiełbaski z warzywami

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 frankfurterek lub innych kiełbasek
  • 10 dag boczku
  • żółta i czerwona papryka
  • 70 dag ziemniaków
  • sól
  • 2 jabłka
  • czerwona cebula
  • mała główka czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • rozmaryn
  • czosnek granulowany
  • łyżka masła
  • olej

Sposób przygotowania

1. Kiełbaski podsmaż, przełóż do naczynia żaroodpornego. Podsmaż pokrojoną na mniejsze kawałki żółtą i czerwoną paprykę. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Odparuj i przełóż do kiełbasek. Dodaj jabłka pokrojone w ósemki, papryki, pokrojony w kostkę i usmażony boczek z cebulą i czosnkiem. 

2. Wymieszaj oliwę z przyprawami. Sosem polej potrawę, obłóż kawałkami masła. Piecz 20 minut pod przykryciem w temp. 180 st. C. Podawaj gorące. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje