Potrawy na cały tydzień

Klopsiki z groszkiem

Składniki

  • jajko
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • kajzerka
  • tłuszcz do smażenia
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki chrzanu
  • 6 łyżek śmietany 18 proc.
  • łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki
  • soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 25 dag groszku
  • cukinia
  • natka

1. Białko ubij, dodaj mięso, żółtko i bułkę tartą. Kajzerkę namocz i odciśnij, dodaj. Zrumień cebulę. Wystudź i dodaj do mięsa. Całość posól, popieprz i dokładnie wyrób rękoma. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj wodę z solą i wrzucaj pulpety. Gotuj je 20 minut. 

2. Dodaj starty chrzan, zahartowaną śmietanę, masło, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotuj pod przykryciem. Pulpety podawaj z ugotowanym groszkiem, cukinią, natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje