Reklama

Reklama

Probiotyki dla zdrowia

Probiotyki (z greckiego pro bios - "dla życia") są to specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii, a czasem innych drobnoustrojów, które w dużej mierze potrafią bezpiecznie pokonać wszelkie przeszkody na drodze do jelita grubego, a następnie osiedlić się na jego ściankach i skutecznie namnożyć. Są one szczególnie pomocne po antybiotykowych kuracjach, gdyż wydajnie odbudowują wyniszczoną bakteryjną mikroflorę.

Reklama

Do produktów probiotycznych stosuje się najczęściej szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, a także podobne im bifidobakterie (rodzaj Bifidobacterium). Żeby wystarczająca ilość bakterii dotarła do jelita grubego, ich zagęszczenie w probiotycznych jogurtach czy kefirach jest bardzo duże i wynosi przynajmniej milion na centymetr sześcienny. Etykiety tych produktów są zawsze opatrzone stosowną informacją, w tym i wykazem wszystkich użytych bakteryjnych szczepów.

Korzyści z picia napojów probiotycznych

Bakterie zawarte w probiotycznych produktach wykazują wiele korzystnych dla naszego zdrowia działań. Przede wszystkim, porastając szczelnie ścianki jelita, zapobiegają rozwojowi chorobotwórczych drożdży i bakterii. Wiele szkodliwych drobnoustrojów wrażliwych jest także na wydzielane przez probiotyki substancje: kwas mlekowy, nadtlenek wodoru (składniki wody utlenionej) oraz substancje białkowe nazywane bakteriocynami.

Probiotyki z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium zabobiegają także rozwojowi naturalnie występujących w jelitach bakterii z grupy coli i drobnoustrojów gnilnych, których nadmierny rozrost może powodować szereg schorzeń.

Probiotyczne bakterie kwasu mlekowego łagodzą również objawy nietolerancji laktozy, gdyż ów cukier jest skutecznie przez nie rozkładany. Powstały w tym procesie kwas mlekowy pomaga utrzymać odpowiednią kwasowość treści jelita, która hamuje rozwój wielu szkodliwych bakterii i pomaga wchłaniać wapń, cynk i żelazo. Probiotyki wytwarzają także cenne witaminy z grupy B, a także witaminę K, których niedobór często pojawia się w czasie leczenia antybiotykami.

Bakterie kwasu mlekowego dbają także o prawidłowe funkcjonowanie jelit: zachowanie ruchów robaczkowych i właściwy podział i rozwój komórek nabłonka. Wykazano także ich wpływ na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi.

Produkty probiotyczne w przypadku długotrwałych kuracji antybiotykowych potrafią w dużej mierze odbudować naturalną florę bakteryjną. Zaburzenia w jej składzie pogłębiają się wraz z wiekiem, dlatego też picie biojogurtów i biokefirów jest szczególnie ważne u osób starszych. W przypadku wszystkich innych, spożywane na co dzień skutecznie wspomagają naturalnie występujące w ich jelicie dobroczynne bakterie.

Dowiedz się więcej na temat: odporność | kwas | bakterie | zdrowie | probiotyki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje