Proste dania dla zabieganych

Quiche z brukselką

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej lub orkiszowej
  • 8 dag masła
  • jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki - dodatkowo

  • 15 dag brukselki
  • 20 dag białych kiełbasek
  • olej
  • 3 jajka
  • 20 dag śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki startego na tarce sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

1. Mąkę posiekaj z masłem i solą, dodaj jajko, wodę, zagnieć. Schłodź. Wyłóż formę ciastem. Brukselkę oczyść ze zwiędłych liści. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Schłodź pod zimną wodą. 

2. Kiełbaski zrumień na rozgrzanym oleju. Ubij białka, dodaj żółtka, śmietanę, ser, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową. Na cieście ułóż brukselki i kiełbaski, zalej masą jajeczną. Piecz 35 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem polej quiche rozpuszczonym masłem z bułką tartą. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje