Reklama

Reklama

Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

Nie ma chyba bardziej wyjątkowej nocy w ciągu roku niż noc sylwestrowa. Nowy Rok witamy hucznie i z pompą, wybierając najlepsze kreacje, sięgając po piękną biżuterię i robiąc staranny makijaż. W tej sytuacji zwykle brakuje nam jednak czasu na inne, nie mniej ważne sprawy, jak na przykład przygotowanie sycących dań. Mając to wszystko na uwadze, podpowiadamy, jak zrobić smaczne przekąski, które pozwolą nam przetrwać sylwestrowy wieczór w dobrej kondycji. Gwarantujemy: ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut!

Burgery z rukolą, serem pleśniowym i żurawiną

W ostatnich latach podniebienia Polaków w różnym wieku podbijają "rzemieślnicze" burgery, przygotowane najczęściej z dobrej jakościowo wołowiny i lokalnych składników. Są często podawane w bardzo oryginalny sposób: z dodatkiem kiszonek domowej roboty, sosów majonezowych własnego wyrobu (przygotowywanych często na bazie kolendry, cytryny, bazyliowego pesto, a nawet soku z mango czy buraka), aromatycznego sera i smacznych, warzywnych dodatków.

Reklama

My proponujemy sprawdzoną kombinację smakową, która powinna zadowolić podniebienia wszystkich naszych gości. Pierwsze skrzypce grają w niej rukola, ser pleśniowy, żurawina i - oczywiście - dojrzała, odpowiednio wyselekcjonowana wołowina. To jedno z najbardziej odżywczych i wartościowych mięs, po jakie możemy sięgnąć w swojej kuchni. Syci, świetnie smakuje i do tego bardzo dobrze pachnie. W naszym przepisie polecamy wykorzystać sezonowaną, mieloną wołowinę w formie burgerów Prima od Sokołowa. Mięso jest już uformowane w kotlety, które wystarczy wrzucić na patelnię i podsmażyć. Oszczędzamy w ten sposób czas, ponieważ nie musimy nic mielić ani formować idealnych mięsnych krążków.

Składniki (na jednego burgera)

  • bułka maślana (smaczne bułeczki znajdziemy we wszystkich dobrych piekarniach),
  • garść rukoli,
  • ok. 30 g sera pleśniowego typu gorgonzola,
  • burger Prima Sokołów (do dostania w popularnych sieciach handlowych),
  • dżem z żurawiny (można zastąpić dżemem z borówek),
  • olej do smażenia,
  • majonez,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bułkę maślaną przekrajamy na pół. Każdą połówkę smarujemy majonezem. Na jednej z połówek układamy ser pleśniowy, a następnie smarujemy go dżemem z żurawiny.
  2. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią odrobinę oleju. Kotlet wołowy z mięsa mielonego Sokołów Prima układamy na gorącej patelni i smażymy ok. 1-2 min. z każdej strony. Mięso zdejmujemy, gdy się zarumieni. W trakcie smażenia możemy je doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Usmażone mięso układamy na serze pleśniowym, a następnie przykrywamy je rukolą i drugą połówką bułki maślanej. Burgera możemy "ustabilizować", przebijając go drewnianym patyczkiem do szaszłyków.

Kabanosy na kilka sposobów

Finger foods, czyli imprezowe przekąski na jeden gryz, to absolutna klasyka, która już od bardzo dawna gości na naszych stołach. Tradycyjne, mięsne koreczki wypadną w tym wypadku najlepiej, szczególnie jeśli akurat brakuje nam czasu, aby spędzać w kuchni długie godziny. Warto postawić na sprawdzone połączenia smakowe sięgając po żółty ser (może być cheddar, ser pleśniowy lub oscypek, ale sprawdzi się też zwykła gouda) i ulubione warzywne dodatki: oliwki, marynowaną słodką paprykę, korniszony czy pomidorki koktajlowe. Składnikiem bazowym będą tu oczywiście kabanosy - my polecamy zwłaszcza francuskie kabanosy Sokołów z wędzonego, parzonego i suszonego mięsa wieprzowo-wołowego.

Co ciekawe, można je nie tylko podawać na "zimno", ale również w postaci szybkich i sycących potrawek - w formie gulaszu (sięgnijmy w tym celu po pomidory w puszce, passatę pomidorową, cukinię, cebulę, przyprawy i ciecierzycę z puszki i wszystko połączmy z sobą w jednym garnku) - czy sakiewek z ciasta francuskiego (z gotowego ciasta francuskiego formujemy sakiewkę, w której umieszczamy pokrojone kabanosy, żółty ser i ulubione dodatki; całość następnie zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 min.). Poniżej opisujemy tymczasem jeden z najprostszych, i zarazem najszybszych, przepisów na imprezowy finger food z udziałem kabanosów.

Składniki

  • opakowanie wykałaczek,
  • opakowanie kabanosów francuskich Sokołów,
  • 300 g ulubionego sera żółtego,
  • słoik czarnych oliwek,
  • słoik korniszonów lub ogórków kiszonych.

Przygotowanie (pojedynczy, "wzorcowy" koreczek):

  1. Kabanosy kroimy w paski o długości ok. 5 cm. Ser żółty kroimy w kostkę o równych bokach o długości ok. 2 cm. Korniszony siekamy w talarki o długości nieprzekraczającej 3-4 cm.
  2. Na wykałaczkę nabijamy kawałek sera żółtego, całą oliwkę (bez pestki!), pasek kabanosa i fragment korniszona. Kolejnością składników na wykałaczce możemy się oczywiście swobodnie bawić, układając je sposób, który najlepiej odpowiada naszym upodobaniom.
  3. W opisany sposób przygotowujemy kolejne koreczki, które układamy następnie na tacy, półmisku lub - w nieco bardziej rustykalnym wariancie - dużej, drewnianej desce do krojenia (możemy ją ponadto okrasić zielonym dodatkiem - pęczkiem pietruszki lub koperkiem). Ilość i rodzaj składników na wykałaczce możemy oczywiście wedle uznania modyfikować, kierując się gustami naszych gości czy tym, co znajdziemy akurat w swojej lodówce.

Placek lotaryński z polskim twistem

Bez quiche lorraine - słynnej tarty lotaryńskiej - trudno sobie wyobrazić jakiekolwiek bistro położone nad Sekwaną. Nic dziwnego: to danie proste, nieco rustykalne, ale sycące i wyraziste w smaku. Nie jest więc przypadkiem, że uchodzi dziś za jedno z najbardziej flagowych dań kuchni francuskiej. Kiedyś serwowało się je wyłącznie w Lotaryngii - zwykle w okresie świąt Bożego Narodzenia - ale dziś podaje się je na całym świecie przez okrągły rok. W domowym zaciszu przygotujemy je bez większego wysiłku, i to w ciągu tylko kilku chwil. Klasyczny, francuski przepis podajemy tu w nieco spolszczonym wydaniu, bo z dodatkiem wędzonego boczku i swojskiej kiełbasy.

Składniki

  • ciasto francuskie,
  • kiełbasa podwawelska Sokołów,
  • opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów,
  • ok. 150-200 g startego sera żółtego (cheddar, parmezan itp.),
  • 300-330 ml słodkiej, 30-procentowej śmietanki,
  • trzy jaja,
  • masło,
  • pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie (na jedną formę do tarty):

  1. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy w niej płat ciasta francuskiego i dziurawimy go widelcem. Formę wstawiamy następnie do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni Celsjusza i zapiekamy ok. 10-12 min. Aby ciasto przesadnie nie wyrosło i trzymało ładny kształt, możemy na nie wysypać np. suchy, łuskany groch.
  2. Gdy ciasto wstawimy do piekarnika, boczek wędzony kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na patelni aż się zarumieni.
  3. Przygotowujemy farsz. Mieszamy dokładnie w misce 3 całe jaja, starty ser, podsmażony boczek i śmietankę. Doprawiamy kilkoma szczyptami gałki muszkatołowej i pieprzu.
  4. Gdy ciasto będzie wypieczone, wylewamy na nie przygotowany farsz i w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza całość zapiekamy przez ok. 15 min.
  5. Kiełbasę kroimy w plastry średniej grubości. Gdy tarta wstępnie się zapiecze, wykładamy na niej z wierzchu plastry kiełbasy. Całość zapiekamy przez kolejne 15-20 min. Gdy tarta i kiełbasa zarumienią się, formę z plackiem wyciągamy z piekarnika. Danie porcjujemy po 30-40 min., gdy nieco ostygnie (wcześniej może się kruszyć).


Parówki w cieście francuskim

Na każdej imprezie - w tym także imprezie sylwestrowej - świetnie sprawdzą się również wszystkie wariacje na temat klasycznych hot-dogów. W naszym przepisie postanowiliśmy zamienić tradycyjne, maślane bułeczki, używane zazwyczaj do ich przygotowania, na ciasto francuskie, które daje sporo miejsca na eksperymenty. Dla najlepszych efektów smakowych i szybkości przygotowania, proponujemy sięgnąć po parówki bez osłonek, zawierające 100 proc. mięsa z szynki - w tej roli bardzo dobrze sprawdzą się parówki Stówki z Sokołowa, niezawierające konserwantów, fosforanów i wzmacniaczy smaku. Dzięki temu śmiało można je dusić, zapiekać, a nawet smażyć na patelni.

Składniki

  • opakowanie parówek Stówek z Sokołowa (jedno na trzech gości),
  • gotowe ciasto francuskie,
  • jajko,
  • ser cheddar,
  • keczup, sos czosnkowy lub majonez.

Przygotowanie:

  1. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajko wbijamy do miski i dokładnie jroztrzepujemy.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 150 stopni Celsjusza.
  3. Ciasto francuskie kroimy w prostokąty o długości odpowiadającej długości parówek i szerokości ok. 5 cm. Pośrodku każdego prostokąta układamy jedną parówkę Stówkę z Sokołowa, posypujemy ją dość obficie startym serem, a następnie dokładnie sklejamy ciasto - tak, by parówki i ser zostały przez nie szczelnie otulone. Dla lepszego efektu ciasto możemy delikatnie ponacinać co 2-3 centymetry, dzięki czemu parówki ładnie się zarumienią.
  4. Tak przygotowane "koperty" z ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągamy je, pozwalamy im przestygnąć, a następnie układamy na talerzu lub półmisku.
  5. Zapieczone parówki podajemy z dodatkiem keczupu, sosu czosnkowego lub majonezu.


Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów.

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje