Reklama

Reklama

Przepisy na cały tydzień


Kopytka z brukselką

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • jajko
  • 3/4 szklanki mąki

Składniki - dodatki

  • 30 dag brukselek
  • szklanka mleka kokosowego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru
  • szczypta kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • olej

Sposób przygotowania

Reklama

1. Ziemniaki ugotuj, roztłucz, wystudź. Dodaj jajko, mąkę i zagnieć ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką uformuj wałeczki i pokrój nożem na kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku 4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. 

2. Brukselki obierz z wierzchnich liści i ugotuj w osolonym wrzątku. Do rondelka wlej mleko kokosowe, dodaj masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier, kumin, mieloną kolendrę i chilli. Cały czas mieszając, zagotuj. Wystudzone kopytka zrumień na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem i brukselką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje